';

SÖĞÜTÖZÜ RESIDENCES

Yorumlar
Paylaş

SÖĞÜTÖZÜ RESIDENCES

Proje Detayları

Proje Ankara’nın yeni kent merkezi olma yolunda hızla ilerleyen,  Eskişehir Yolu’nun paralelinde, Sakıp Sabancı Bulvarı üzerinde bulunan  49.000 m² arsada konumlandırılmıştır. Arsanın 29.000 m²’sinin ticari alan, geriye kalan 20.000 m²’sinin ise konut alanı olarak tasarlanmasında, bölgedeki güncel konut yapılaşmasının eksikliğini tamamlamak amaçlanmıştır. Parsel ortasında oluşturulan cadde, hem konut ve ofis alanlarını birbirinden ayırmakta hem de ofis kulelerine ulaşımda kontrollü servis yolu sağlamaktadır. Oluşturulmuş olan bu caddenin doğu ve batı paralelinde kalacak şekilde konumlandırılmış 4 ve 6 katlı yatay ofisler bulunmaktadır. Caddenin batı paralelinde uzanan yatay ofislerin arsa üzerinde oluşturdukları üçgen yerleşim planının sağlamış olduğu sirkülasyon alanı ofislere ulaşımda ring sistemi ve kısa süreli bekleme alanı yaratmaktadır. Bunun yanı sıra ofislerin zemin katlarının büyük bir kısmı tasarım prensibi olarak boş tutulmuş, kalan kısımlara ise buluşma noktası olması hedeflenen  kafeler yerleştirilmiş böylelikle yeşillendirilmiş bir alanda  deneyimleyebileceğimiz ‘şehir penceresi’ formatı oluşturulmuştur.

Kullanıcıların buluşma noktası haline gelecek olan bu format, tasarımın getirmiş olduğu içe dönük yaşam alanını kırmış mekan sürekliliğinin oluşturulmasında, peyzaj alanını içten dışa taşımamıza yardımcı olmuştur. Yatay ofislerin oluşturduğu, çatıları yeşil ile ilişkilendirilmiş üçgen yerleşim planı üzerinde üç ayrı dikey ofis bloğu konumlandırılmıştır. Bloklar farklı ihtiyaçlara seçenek sunması amacı ile oluşturulmuş, bu sebeple planları ile aynı ancak yükseklikleri ile birbirinden farklıdırlar.

Oluşturulan caddenin doğusunda kalan yatay ofisler ise yola bakan tek bir cephe ile kurgulanmış, böylelikle konut ile ticari amaca hizmet eden alanlar birbirinden kopartılmıştır. Arsanın kuzeydoğusunda ilişkilendirilen 40 katlı 3 adet  konut bloğu 4+1 ve 5+1 seçenekleriyle birlikte, katta 3 daire kurgusunun bir getirisi olarak güney ve güneybatıya hakim 180° manzara keyfini sunmaktadır. Konut bloklarının kendi içlerinde oluşturdukları doğrusal yerleşim düzeni ve tasarlandıkları “T Plan” sayesinde her biri, birbirinden ve ticari alandan bağımsız, yaşanabilir alanları şehir merkezine bakan, ferah, aydınlık mekanlar meydana getirilmiştir.

Etkin bir peyzaj düzenlemesi oluşturmak için; arsada bulunan kot farkı ikinci bir zemin olarak kullanılmıştır. Yoğun bitki örtüsünün hakimiyetiyle zenginleşen bu zeminin, yatay ofislerle birleştiği nokta dikey bahçeye dönüştürülmüş, bir yandan yeşilin sürekliliği sağlanırken, diğer yandan da konut alanı ticari alandan estetik bir anlayışla kopartılmıştır. Önde geniş bir meydan oluşturabilmek için konut bloklarının, zeminin gerisine çekildiği bu yeşil dokunun altında ise cadde dükkanlar ve kapalı otopark bulunmaktadır. Kullanıcıları şehrin yeni merkezinde yeşil doku ile buluşturan, bünyesinde yayalaştırılmış gezinti alanları, havuz, fitness gibi donatıları bulunduran bir peyzaj düzenlemesi, projede mimari estetik ve fonksiyonelliği sağlamıştır.